Matisse in "Matisse" door Gilles NĂ©ret, uitgevenrij Taschen: "Kritiek hebben is gemakkelijk! Critici zijn gemankeerde schilders: ze zien de fouten, maar kunnen ze niet verhelpen".

Uit het boek Jules Pascin 1885 - 1930 door Alexandre Dupouy (Parkstone ISBN 978-1-78310-019-4): "The boy's first erotic awakening occured when he accompanied his aunts to the Turkish baths, where he discovered multitudes of lounging bodies that intrigued and fascinated him. Another seminal experience was his exchange with a young maid: her portrait for an inquisitive look at the treasures hidden beneath het skirts".

Onlangs de prachtige expositie "Ploos van Amstel 90 jaar" in Kunstzaal Van Heijningen in het Noordeinde bezocht en daar ook het nieuwe boek "Ploos van Amstel - naast de avant-garde" (Waanders Uitgeverij, Zwolle) gekocht, met daarin  naast uiteraard werk van Ploos van Amstel lijvige intervieuws door Jan van Adrichem. Een ankedote van Ploos van Amstel over het lesgeven in Middelharnis: "Ik herinner me dat ik een lesje gaf tussendoor over prehistorische schilderkunst van 15.000 voor Christus, Altamira en zo, en de week daarop kwam er een meisje bij me langs, dat zei: "Wat u vorige keer gezegd heeft, kan helemaal niet, want ik heb er met de dominee over gehad en 15.000 voor Christus bestond de wereld nog niet eens".

Er zijn maar weinig kunstenaars die van hun kunst kunnen leven. En in het verleden zijn er ook heel wat geweest die dat probleem hadden. Maar wel eens nagedacht hoeveel experts aan al die kunstenaars nu een goed en soms heel dik belegde boterham verdienen? Kijk maar eens in de boekenwinkel bij de afdeling kunst.